Tid ændrer ens perspektiv

Alting ændre sig

Perspektiv betyder en bestemt måde at anskue eller opfatte noget på, og det er bestemt af de erfaringer og holdninger man har.  

Hvis der er en ting, der er helt sikkert her i livet, er det, at alting ændrer sig med tid. Det er også derfor tid er en gave, en af de største man kan give sig selv som selvskader. Det kan til gengæld være en af de sværeste og en af de mest komplekse gaver at give sig selv. 

Det er rigtigt

At tro på at tid kan ændre noget som helst, ja det er let at sige, det ved jeg. Men er det rigtigt? Ja det er det. Jeg er ikke den samme nu, som jeg var da jeg første gang oplevede, at jeg ikke kunne mere. Dengang føltes det ikke som om, der var nogen ende på min smerte og jeg følte ikke at der var en eneste grund til ikke at give op eller give efter. 

Jeg er glad for, at jeg fik mere tid. Tid til at opdage og tro på, at alting godt kunne blive bedre. Finde ud af at der ikke var noget forkert ved mig, finde ud af at jeg ikke var alene. Finde ud af at mit liv betød noget, og at det endda betød noget vigtigt. 

Når jeg skriver indlæg som dette, bliver jeg meget berørt. For tanken om, at jeg ikke havde været her lige nu, ja den er også svær. Jeg tænker på den forskel, jeg har privilegiet af at bidrage med for jer og dem jeg rådgiver og ja, så bliver jeg endnu mere taknemmelig for den tid jeg har givet til mig selv. 

Midt i kampen

Når man befinder sig midt i kampen er ens virkelighed svær, og det er næsten umuligt at høre eller tro på at der kan komme en anden virkelighed. Man er så ramt af sin selvskade og den er så styrende at omverden får meget svært ved at bryde igennem. Jeg tror ikke der er en bestemt måde at bryde igennem på. Det kræver at omverden har tålmodighed, medfølelse og en masse anerkendelse af den selvskadende virkeligheds og selvopfattelse. 

En af de vanskeligste ting ved selvskadende adfærd, uanset om vi snakker om cutting (fysisk selvskade) eller spiseforstyrrelser, er at adfærden styrer den ramtes selvbillede og hvordan livet bliver oplevet. Når verden rundt om med de bedste hensigter forsøger at overbevise en selvskader om en anden virkelighed, opleves det ofte yderst utroværdigt, hvilket gør det svært at opbygge tillid. Derfor er anerkendelse fra omverden efter min mening utrolig vigtigt, så den selvskadende langsomt kan komme til at opbygge det, der skal til for at kunne yde modstand mod den selvskadende adfærden.  

Det er noget man er ramt af

For det er vigtigt at huske at selvskadende adfærd er noget man er ramt af og derfor kan man også komme af med det igen. Måske er du, ligesom jeg var, overbevist om, at der ikke er nogen der vil kunne forstå dig eller at du er den eneste det ikke vil kunne ændre sig for. Det giver god mening at du har det sådan. Og det er også helt ok at du har det sådan. Det er ikke noget man skal skamme sig over eller være pinlig over. Eller noget man skal gemme væk. Og du skal vide, at du ikke er alene om at have det sådan. Men du skal også vide, at de tanker og følelser godt kan ændre sig med tid. Det er en ting jeg gerne vil love dig, at dit perspektiv vil ændre sig med tiden. Det vil ændre sig også for dig. Du er ikke alene og jeg står med dig.  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *