Sig det højt!

Hvordan sætter man ord på noget, man ikke engang selv ved hvad er? 

Sig det højt. Uanset om vi taler om selvskade, spiseforstyrrelser, angst, depression, OCD eller bare en følelse af at have det mega skidt, så aner de fleste ikke, hvad der foregår i begyndelsen. Det tager ofte tid før man selv rigtig mærker, at der kunne være noget alvorligt galt. 

Føler de er alene

Selv når man er blevet klar over, at der kunne være noget galt, kan det være sværere end det lyder, at sige det højt til nogen. De fleste føler sig meget alene. De føler sig alene, selvom de måske kender nogen eller følger nogen på facebook eller instagram, som har angst, depression eller er selvskader. På en eller anden måde, er det meget svært at tro på, at der er nogle andre, der kan have det ligesom en selv. Den følelse er der ikke nogen, der er alene om at have. 

Ligesom mig

Jeg ved ikke om der er nogle af jer, der har det ligesom jeg havde det? Men jeg havde SÅ svært ved at der var “nogen” der skulle finde ud af, hvad der gemte sig bag den vel-fremstillede og overbevisende overflade jeg havde skabt gennem mit liv. Jeg skulle for alt i verden ikke være “sådan en”, der ikke havde styr på det hele. Selv dem jeg havde aller tættest på mig delte jeg ikke noget af det rigtig svære med. Jeg delte lige nok til, at der ikke var nogen der skulle blive mistænksomme. Derfor har jeg over halvdelen af mit liv følt mig alene, forkert, falsk og fortabt. 

Sig det højt

Når man går ind på diverse hjemmesider, hvor der er hjælp at hente, er noget af det første der står, at man skal sige det højt eller snakke med nogen om hvordan man har det. Og jeg kunne ikke være mere enig. Det er SÅ vigtigt at sige det højt. 

Men f**ck hvor er det svært at gøre det. For hvordan starter man lige på den samtale? Og med hvem? Det er så sårbart at skulle sige højt, hvordan man har det. Og det er skelsættende, hvordan der bliver reageret første gang man gør det. 

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Det perfekte tidspunkt findes ikke. Nogen når måske ikke at sige det højt, før der er nogen tæt på dem som opdager det. Men uanset hvordan det sker, vil jeg godt love at det virkelig hjælper, at få det sagt højt eller at der er nogen andre som opdager hvor svært man har det. 

Det er ikke den måde du på mirakuløs måde fikser alt på, men det er det første skridt til ikke at føle sig helt så alene længere. De tanker og følelser, som er svære at dele, er også dem der gør mest skade, hvis de får lov at udvikle sig inde i dit hovede.

 

Sig det højt
Det kan være meget sværere end det lyder.

 

Læs også En flodbølge af tanker og følelser

Læs også Mange føler de er alene!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *